Truva Linux Topluluklar Gezegeni

January 15, 2025

Linux Kullanıcıları Derneği

Mustafa Akgül Özgür Yazılım 2025 Kış Kampı

Linux Kullanıcıları Derneği ve Anadolu Üniversitesi’nin organizasyonunu üstlendiği etkinlik bu yıl 10-13 Şubat 2025 tarihleri arasında 4 tam gün olarak Anadolu Üniversitesi Yunus Emre Kampüsü’nde yapılıyor.

2025 Kış kampı Linux Kullanıcıları Derneğinin kuruluşunun 25. yılı olan 2025 yılında gerçekleştirilecek ilk etkinlik olma özelliği de taşıyor.

Kamu ve özel sektör çalışanlarının yanı sıra üniversite öğrencilerinin de katılabileceği kampta, çeşitli önemli konularda eğitimler sunulacak. Paralel sınıflarda, farklı bilgi seviyelerine hitap eden eğitimlere katılım tamamen ücretsiz olacak. Katılımcılar sadece kendi yol, konaklama ve yemek masraflarını karşılayacaklar. 2024 Kış kampında olduğu gibi bu kampta da KYK yurtlarında malesef konaklama yapamıyoruz. Başvuru sırasında konaklama konusunu göz ardı etmemeniz gerekmekte.

Takvim:

  • Katılımcı Başvuruları 15 – 24 Ocak 2025
  • 1. Tur Yerleştirmeler 25 – 26 Ocak 2025
  • 2. Tur Yerleştirmeler 27 – 29 Ocak 2025
  • KAMP 10 – 13 Şubat 2025

2025 Kış Kampı Kursları

  • GNU/Linux Sistem Yönetimi 0.5
  • Ağ Yöneticiliğine Giriş
  • Blokzincir’e Giriş
  • Depolama Teknolojileri
  • Ethereum Üzerinde Akıllı Sözleşmeler ve Web3 Uygulamaları
  • GNU Radio ile Uygulamalı Haberleşme Sistemleri
  • Jenkins ile CI/CD
  • Kriptografiye Giriş
  • Kubernetes ve Konteyner Dünyasına Giriş
  • Linux İç Yapısı: eBPF’e Giriş
  • Mikroservisler ile DevOPS
  • Ön-Yüz’e (Front-end) Giriş
  • PostgreSQL: Veritabanı Yöneticileri İçin
  • Python ile Yapay Zekaya Giriş
  • R ve Python ile Veri Görselleştirme
  • Rails ve Hotwire ile Modern Web/Mobil Uygulamaları
  • Siber Güvenlikte Tehdit İstihbaratı ve Soruşturma

Kampa başvurularınızı https://kayit.linux.org.tr adresi üzerinden yapabilirsiniz.

Eğitim detayları için https://kamp.linux.org.tr/2025-kis bağlantısını ziyaret edebilirsiniz.

Son güncelleme 16 Ocak 2025

Mustafa Akgül Özgür Yazılım 2025 Kış Kampı yazısı ilk önce Linux Kullanıcıları Derneği üzerinde ortaya çıktı.

by lkdadmin at January 15, 2025 01:05 PM

January 05, 2025

Pisi Linux

05-01-2025 Güncellemeleri

Bu liste, çeşitli yazılım güncellemelerini içerir. Güncellenen yazılımlar arasında KDE Frameworks, masaüstü ortamları, sistem araçları ve uygulamalar bulunmakta. Özellikle KDE bağlantılı paketlerin (akonadi, kf6,) yeni sürümleri ve birçok QT kütüphanesi güncellenmiş. Ayrıca, çeşitli güvenlik ve performans iyileştirmeleri içeren temel sistem bileşenleri de güncellenmiştir.

by ERKAN IŞIK at January 05, 2025 01:21 PM

December 22, 2024

Pisi Linux

22-12-2024 Güncellemeleri

Bu liste, çeşitli yazılım güncellemelerini içerir. Güncellenen yazılımlar arasında KDE Frameworks, masaüstü ortamları, sistem araçları ve uygulamalar bulunmakta. Özellikle KDE bağlantılı paketlerin (akonadi, kf6,) yeni sürümleri ve birçok QT kütüphanesi güncellenmiş. Ayrıca, çeşitli güvenlik ve performans iyileştirmeleri içeren temel sistem bileşenleri de güncellenmiştir.

by ERKAN IŞIK at December 22, 2024 01:55 PM

December 14, 2024

Linux Kullanıcıları Derneği

2. Olağanüstü Genel Kurul Tamamlandı

Derneğimizin 2. Olağanüstü Genel Kurulu 14 Aralık 2024 tarihinde Sungur Bey Cafe’de tamamlandı. Derneğimizin 25. yılı hedeflerini gerçekleştirebilmek için gerekli tavsiye kararları ve tüzük değişiklikleri Genel Kurul katılımcılarının katkıları ile tamamlandı.

Yeni Tüzük, İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğünün onayından sonra web sitemizde yayınlanacak.

Son güncelleme 14 Aralık 2024

2. Olağanüstü Genel Kurul Tamamlandı yazısı ilk önce Linux Kullanıcıları Derneği üzerinde ortaya çıktı.

by lkdadmin at December 14, 2024 07:29 PM

December 09, 2024

Archman Os

Archman Xfce Edition 2024-12 Kararlı Sürüm

Kıymetli topluluğumuz, Archman Xfce Edition 2024-12 yılın son Kararlı Sürümü hazır.

 

Archman Linux; Arch Linuxtan türetilmiş, bağımsız, Türkiye menşeli küresel bir linux dağıtımıdır. Archman Linux kurulumu ve kullanımı hızlı, görsel, kararlı ve kolaydır.

 

Archman linux, her sürümünde bir önceki sürümünden daha kusursuz olmak için gelişimine devam ederek sanal ve gerçek makinelerde yoğun testlerden geçirilir. Kullanıcılardan gelen geri bildirimler değerlendirilerek sorunlar ayıklanır ve makul öneriler gelişim çalışmalarına dahil edilir.

Çözüm için kendi forumlarımızı ve belgelerimizi önermemiz Arch politikalarını ihlal etmemek adına yasal bir sorumluluktur. Doğrudan sitemiz ana menülerinden veya resmi açıklamalarımızdan Arch Linux belgelerini, wikisini ve forumlarını kendi resmi bağlantılarımız gibi veremeyiz, gösteremeyiz. Forum içeresinde açılan konularda bizler ve kullanıcılar arch kaynaklarını ve bağlantılarını önerebiliriz ve kullanabiliriz bu olağan bir durum ve hali hazırda zaten öyle olmaktadır. Kullanıcılar dilediği belge ve çözüme kendi tercihi ile gidebilir, özgürdür.

 

Kıymetli topluluğumuz  2024-12 kod adlı Freedom kararlı sürümde; Archman örnek dosyaları (archman example files) içinde her türden uzantıyı kendi uygulamalarımız ile test etmek için koyduğumuz kadim Türk kültürümüzden bazı kavramları öne çıkardık ve tanıtmak istedik. Ayrıca sistem açılışı, kapanışı, oturum çıkışı ve yeniden başlatma seçeneklerinde jenerik sesini de Türk Ağız Kopuzu olarak belirledik. Türkiye menşeli, “küresel” bir dağıtımız ve kültürümüzü yorumsuz bir şekilde dağıtımımızda tanıtmaktan onur duyuyoruz.

 

Archman Xfce kararlı sürümü sanal ve gerçek makinelerde kurun, kullanın, didikleyin ve her zaman bize isteklerinizi buradan bildirin geri bildirim yapın. Böylece her sürüm bir öncekinden daha mükemmel bir şekilde size geri dönecektir.

Archman Xfce 2024-12 iso dosyası Zstandart biçiminde yani .zstd olarak sıkıştırılmıştır. Bu sıkıştırma yöntemi kurulum medyasının boyutunu bir miktar artırsa da live olarak sistemin hızlı çalışması ve hızlı açılması, sistemi derlerken iki kat daha hızlı derlenmesi SSD lerde sistemin 2 dk altında, harddiklerde 5 dk altında kurulması gibi çok ciddi ve hissedilir avantajlar sağlamaktadır.

Bu sürümde en son kararlı güncellemeler yer almaktadır. Geçmiş sürümlerimizden toparladığımız hata bildirimleri ve kullanıcı talepleri değerlendirildi. Klavye yapılandırmaları ve touchpad yeteneklerinin artırılması ile ilgili yenilikler girildi. Kararlı sürümü beğeneceğinizi umarız. En güncel archiso (82-1) değişiklikleri sisteme dahil edildi. Bu sürümde yine geçen yılın sonundan beri kullandığımız Nordic Dark temasını kullandık ve tema güncellemelerini de takip ederek katkıda bulunduk. Tema seçerken aşırı boğucu ve zifiri karanlık bir tema olmamasına, kullanışlı olmasına. GTK uyumluluklarına, tema gelişiminin güncelliğine, popülaritesine ve profesyonel bir tasarım olmasına dikkat ettik bu zamana kadar kullanıcılarımızdan mevcut tema konusunda olumlu geri bildirimler aldık.

Ayrı bu sürümde Xfce 4-18 kararlı sürümü kullandık. Xfce Türkçe yerelleştirme çalışmalarına da yıllardır olduğu gibi katkıda bulunmaya devam ettik. Xfce 4-18 her ne kadar kararlı sürüme ulaşsa da halen düzeltmeler ve yenilikler almaya devam etmektedir. Xfce son kararlı sürümü ile kullanıcıları sıkıntıya sokmayacak esnek, hafif, sade, yetenekli ve estetik bir masaüstü deneyimi sunuyor. Mevcut tema, simge ve fontlarımızı da Xfce 4-18 sürümle uyumlu bir ahenk içerisine soktuk. Bu sürümde yine en güncel ve kararlı linux çekirdeğini kullandık.

Archman linux bu sürümünde de standart kullanıcı için olmazsa olmaz temel uygulamaları içeren, internet imkanı olmayan kullanıcının da ihtiyaçlarını görebilecek sade, görsel, kararlı ve hızlı bir sistem olarak karşınızda. Archman linux sistemleri, yayınladığı sürümün masaüstü yönetimine odaklı olarak uygulamalar ve bileşenler kullanır. Açık kaynak özgür yazılım felsefesine uygun olmayan uygulamalar öntanımlı olarak sistemimizde yer almazlar. Hangi masaüstü yönetimi ile sürüm hazırlamış isek o masaüstü yönetiminin kodlama dilleri ile örtüşen uygulamalar sisteme öntanımlı dahil edilir. GTK bir masaüstü yönetimine GTK uygulamalar ve çoğunlukla masaüstü yönetiminin kendi uygulamaları dahil edilir. Qt ise yine aynı şekilde qt uygulamalar ve çoğunlukla kullanılan masaüstü yönetiminin kendi uygulamaları tercih edilir. Böylece karmaşık bir sistemden ziyade ahenkle çalışan bir sistem, ahenkle çalışan bir masaüstü ve ahenkle çalışan uygulamalar elde edilir. Küresel geribildirimlerden de çok sık duyduğumuz gibi Archman Linux her türlü donanım üzerinde uyumlu ve sessiz çalışan bir sistem olarak kurulur. Linux camiasındaki en son yenilikler ve yapılandırmalar sisteme dahil edilir. Bilhassa donanım yapılandırma çalışmaları titizlikle sisteme dahil edilir. Archman Linux sizi yormayacak ve işletim sistemi ile uğraşıp zaman kaybetmeye değil de kendi işlerinize zaman ayıracağınız bir sükunet temin eder.

ARCHMAN XFCE EDITION

 

 

Sha1sum:

66cb4929e2a0035e46bd87f6e0064af2310c0ec1

Archman XFCE indir (download)

İndirdiğiniz kurulum medyasının hash değerini kontrol etmeyi ve aşağıda önerdiğimiz yöntemleri kullanarak USB diske aktarmayı unutmayınız.

 

Bu sürümlerde kullanılan belli başlı paketler ve çalışmalardan birkaç örnek:

archiso 82-1
linux 6.12.3.arch1-1 (linux çekirdeği)
pamac-aur 11.7.2-3 (paket yükleyici)
surfn-icons 20241204-01 (simge seti)
archman-settings-manager  0.5.7-1 (archman ayar yönetimi)
archman-example-files 20210823-1 (archman örnek dosya tipleri)
archman-wallpapers 20230704-1 (archman arkaplan resimleri)
archman-xfce-settings 20240430-1 (Archman Xfce varsayılan ayarları)
Nordic-dark 20241204-1 (Entegrasyon ve pencere dekorasyonu iyileştirmeleri: tulliana)
calamares 3.3.12-1 (sistem yükleyici)
firefox 133.0-1 (internet tarayıcı)
Xfce4 4.18 Kararlı Sürüm (masaüstü yöneticisi)
libreoffice-still 7.6.4-1 (ofis uygulamaları)
gimp 2.10.38-5 (resim düzenleyici)
inkscape 1.4-2 (vektör düzenleyici)

yay 12.4.2-1 (AUR deposu paket derleme betiği)
Calamares slaytları (Tulliana – Archman çekirdek geliştirici ve sanat işleri (slaytlar tamamen .svg biçimindedir)
Archman Arkaplanları (tulliana-inkscape works)
En güncel sürücüler
Desteklenmeyen sürücüler – Güncellendi
AUR depoları varsayılan olarak etkindir. Derleme betiği olarak YAY kullanılır.
Multilib depolar varsayılan olarak etkindir.

>> paket listesi için tıklayınız <<

 

Kolaylaştırılmış Terminal komutları

sudo pacman -S yerine sadece pac kullanabilirsiniz
pac komutu ile uçbirimden paket yükleyebilirsiniz. Örnek: pac firefox

sudo pacman -Ss yerine sadece pacs kullanabilirsiniz
pacs  komutu ile uçbirimden paket bağımlılıklarına bakabilirsiniz. Örnek: pacs firefox

sudo pacman -Syy yerine sadece pacu kullanabilirsiniz.
pacu komutu ile uçbirimden yansıları yenileyebilirsiniz.

sudo pacman -Syyu yerine sadece update kullanabilirsiniz.
update komutu ile uçbirimden sistemi güncelleyebilirsiniz.

sudo rm /var/lib/pacman/db.lck yerine sadece unlock kullanabilirsiniz.
unlock komutu ile pacman veritabanı kilitli kaldığında kilidi kaldırabilirsiniz.

sudo reflector –verbose –latest 10 –sort rate –save /etc/pacman.d/mirrorlist yerine sadece mirrors kullanabilirsiniz.
mirrors komutu ile uçbirimden en hızlı 15 yansıyı belirleyip yansı listesine yani /etc/pacman.d/mirrorlist dosyasına yazabilirsiniz.

sudo reflector –verbose –latest 10 –sort rate –save /etc/pacman.d/mirrorlist && sudo pacman -Syyu yerine sadece upgrade kullanabilirsiniz.
upgrade komutu ile uçbirimden en hızlı 10 yansıyı belirleyip yansı listesine yani /etc/pacman.d/mirrorlist dosyasına yazabilir ve en son güncellemeleri alarak sistem güncellemesi ve sistem yükseltmesi yapabilirsiniz.

sudo pacman -Scc yerine sadece clean kullanabilirsiniz.
clean komutu ile uçbirimden ön bellekte bekleyen ve yer işgal eden eski paketleri ve paket listelerini silip temizleyebilirsiniz.

sudo pacman -R yerine sadece remove kullanabilirsiniz
remove komutu ile uçbirimden bir paketi kaldırabilirsiniz. Örnek: remove firefox

sudo pacman -Qi yerine sadece info kullanabilirsiniz
info komutu ile uçbirimden bir paketin inşa bilgilerini görebilirsiniz. Örnek: info firefox

yay -S paket-adı yerine sadece aur paket-adı kullanabilirsiniz

yay -S paket-adı –noconfirm yerine sadece aurno paket-adı kullanabilirsiniz

 

KURULUM MEDYASI USB AKTARIMI:

Kurulum medyasını Suse ImageWriter, Etcher veya dd modunda Rufus uygulamaları ile USB’ye aktarmanızı öneririz. Archman depomuzda imagewriter mevcuttur ve Archman sürümlerinde varsayılan olarak kuruludur.

ya da

dd komutları ile kurulum medyasını USB diske yazmak için:
Linux sistem üzerinde terminal üzerinden de kalıbı USB diske yazdırabilirsiniz.
Bunun için önce USB diskinizi şöyle bir komut ile biçimleyin:

sudo mkfs.vfat /dev/sd? -I

ardından kalıbı şu komut ile yazdırınız:

sudo dd bs=4M if=/dosya-yolu/archman.iso of=/dev/sd? status=progress && sync

Bu komuttaki dosya-yolu kalıbın bulunduğu dizindir. Kurulum kalıbı nerede ise o dizini yazmalısınız. archman.iso yerine ise indirdiğiniz kalıbın tam adını yazmalısınız. ? işareti yerine ise usb diskinizin harf etiketini yazmalısınız.

 

Archman Linux Xfce 2024-12 kararlı sürümü sanal veya gerçek makinelerde kalıcı ve kararlı işletim sisteminiz olarak kurup kullanabilir veya test edip deneyimleyebilirsiniz. Önerilerinizi ve geribildirimleri bizlere ulaştırmaktan çekinmeyiniz. Böylece her sürüm bir öncekinden daha mükemmel bir şekilde size geri dönecektir.

 

BAĞIŞ: Archman Linux çalışmalarına verdiğiniz gönül desteği, Archman Linux kullanımınız, testleriniz ve geri bildirimleriniz bizim için maddi kıymet biçilemeyecek kadar değerlidir. Her türlü katkıya her zaman açığız ve her türlü desteğinize ihtiyacımız var. Archman Linux çalışmalarına, sunucu hizmetleri, alan adı hizmetleri, donanım hizmetleri gibi alanlarda maddi sarfiyatlar mevcuttur. Bu sarfiyatlar için maddi katkı vermek isterseniz http://archman.org/archman-bagis/ bağlantımızdan faydalanarak bize katkı verebilirsiniz Bağışları elimize ulaşan topluluk üyelerimize şükranlarımızı sunarız.  Kıymetli topluluğumuz, her türlü destseğiniz için teşekkür ederiz.

Saygılarımla…

@tulliana

 

forum duyurusu ve geribildirim bağlantısı: https://archman.org/topluluk/teknik-destek-archman/archman-xfce-edition-2024-12-kararli-surum-hazir/

by tulliana at December 09, 2024 09:28 PM

December 02, 2024

Linux Kullanıcıları Derneği

Akademik Bilişim Konferansı Şubat 2025’te Her Yerde!

Üniversitelerde bilgi teknolojileri konusunda ilgili grupları biraraya getirerek, bilgi teknolojileri altyapısı, kullanımı, eğitimi ve üretimini tüm boyutlarıyla tanıtmak, tartışmak, tecrübeleri paylaşmak ve ortak politika oluşturmak amaçlarıyla ulusal boyutta Akademik Bilişim 2025 konferansı düzenlenecektir. Konferansta bildiriler, paneller, eğitimler ve seminerler yapılacaktır. Konferans ilgili herkese açıktır ve ücretsizdir.

Akademik Bilişim Konferansı, 11 – 13 Şubat 2025 tarihleri arasında çevrimiçi (online) ortamda gerçekleştirilecektir.

Tüm akademisyen ve ilgililer davetlidir. Bildiri gönderme, panel, seminer ve eğitim önerisi sunma, katılım ve sponsorluk için [email protected] e-posta adresiyle iletişime geçiniz.

Önemli Bilgiler

Tarih: 11-13 Şubat 2025

KAYIT FORMU

Çağrı Metni (hazırlanıyor)

Konferans Yeri: Çevrimiçi (Online)

Örnek Bildiri: odt, doc, pdf, LaTeX

Bildiri, seminer, panel, çalıştay, yarışma veya eğitim önermek için tıklayın.

Son güncelleme 2 Aralık 2024

Akademik Bilişim Konferansı Şubat 2025’te Her Yerde! yazısı ilk önce Linux Kullanıcıları Derneği üzerinde ortaya çıktı.

by lkdadmin at December 02, 2024 09:04 AM

November 19, 2024

Linux Kullanıcıları Derneği

2. Olağanüstü Genel Kurul Toplantı Çağrısı

Linux Kullanıcıları Derneği Olağanüstü Genel Kurul toplantısı 29 Kasım 2024 tarihinde, saat 14:00, Meşrutiyet Mah. Selanik Cad. 52/4 ,06420, Çankaya, Ankara adresinde aşağıdaki gündem ile yapılacaktır. Herhangi bir dernek organı için seçim yapılmayacaktır.

İlk toplantıda yeterli çoğunluk sağlanamaması durumunda 14 Aralık 2024 tarihinde 10:30 saatinde Sungur Bey Cafe – Bahriye Üçok Caddesi 15/C, 06490 Çankaya/ANKARA (Beşevler ve Bahçelievler Ankaray istasyonlarının arasında 5 dk yürüyüş mesafesindedir.) çoğunluk aranmaksızın yapılacaktır.

Gündem;

  1. Açılış ve Saygı Duruşu,
  2. Divan Başkanı ve Üyelerinin seçimi,
  3. Divan’a toplantı tutanaklarını imza yetkisi verilmesi,
  4. Dernek ismine Türkiye kelimesinin eklenmesi,
  5. Tüzükde değişmesi ve eklenmesi istenilen maddelerin görüşülmesi, önerilen tüzük değişikliklerinin aynen veya değiştirilerek kabulü ya da reddi konusunun oylanması,
  6. Dilek ve Temenniler.

Saygılarımızla

Linux Kullanıcıları Derneği Yönetim Kurulu

Son güncelleme 4 Aralık 2024

2. Olağanüstü Genel Kurul Toplantı Çağrısı yazısı ilk önce Linux Kullanıcıları Derneği üzerinde ortaya çıktı.

by lkdadmin at November 19, 2024 09:27 AM

November 17, 2024

Pisi Linux

17-11-2024 Güncellemeleri

Bu liste, çeşitli yazılım güncellemelerini içerir. Güncellenen yazılımlar arasında KDE Frameworks, masaüstü ortamları, sistem araçları ve uygulamalar bulunmakta. Özellikle KDE bağlantılı paketlerin (akonadi, kf6,) yeni sürümleri ve birçok QT kütüphanesi güncellenmiş. Ayrıca, çeşitli güvenlik ve performans iyileştirmeleri içeren temel sistem bileşenleri de güncellenmiştir.

by ERKAN IŞIK at November 17, 2024 01:00 PM

10-11-2024 Güncellemeleri

Bu liste, çeşitli yazılım güncellemelerini içerir. Güncellenen yazılımlar arasında KDE Frameworks, masaüstü ortamları, sistem araçları ve uygulamalar bulunmakta. Özellikle KDE bağlantılı paketlerin (akonadi, kf6,) yeni sürümleri ve birçok QT kütüphanesi güncellenmiş. Ayrıca, çeşitli güvenlik ve performans iyileştirmeleri içeren temel sistem bileşenleri de güncellenmiştir.

by ERKAN IŞIK at November 17, 2024 12:43 PM

November 02, 2024

Pisi Linux

01/11/2024 Tarihinde Depoya Yeni Eklenen Paketler Hk.

Her paketin kendine özgü kullanım alanı vardır, ancak bazen paket adı ve dokümantasyonu yetersiz kalabiliyor. Bu yazıda söz konusu tarihte bendeniz Bedirhan tarafından depolara eklenmiş

by bedirhankurt at November 02, 2024 09:37 AM

November 01, 2024

Pisi Linux

01-11-2024 Güncellemeleri

Bu liste, çeşitli yazılım güncellemelerini içerir. Güncellenen yazılımlar arasında KDE Frameworks, masaüstü ortamları, sistem araçları ve uygulamalar bulunmakta. Özellikle KDE bağlantılı paketlerin (akonadi, kf6,) yeni sürümleri ve birçok QT kütüphanesi güncellenmiş. Ayrıca, çeşitli güvenlik ve performans iyileştirmeleri içeren temel sistem bileşenleri de güncellenmiştir.

by ERKAN IŞIK at November 01, 2024 09:04 AM

October 31, 2024

Pisi Linux

Karagül ile Tanışın: Pisi GNU/Linux 2.4

Anadolu’nun nadir çiçeklerinden ilham alan Pisi GNU/Linux, 2.4 sürümü “Karagül” ile kullanıcılarının karşısında! Anadolu’nun gizemli çiçeği Karagül gibi özel ve özgün olan bu sürüm, kullanıcılara

by ERKAN IŞIK at October 31, 2024 09:36 PM

September 27, 2024

LKD Seminer Çalışma Grubu

Merhaba dünya!

WordPress’e hoş geldiniz. Bu sizin ilk yazınız. Bu yazıyı düzenleyin ya da silin. Sonra yazmaya başlayın!

by lkdadmin at September 27, 2024 10:41 AM

September 03, 2024

Linux Kullanıcıları Derneği

Mustafa Akgül Özgür Yazılım 2024 Yaz Kampı Tamamlandı

Bu yıl on üçüncüsünü gerçekleştirdiğimiz Mustafa Akgül Özgür Yazılım Yaz Kampı tamamlandı. 462 başvuru arasından 202 katılımcı ile 11 farklı sınıfta gerçekleştirilen yaz kampı, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nde gerçekleştirildi.

Son güncelleme 3 Eylül 2024

Mustafa Akgül Özgür Yazılım 2024 Yaz Kampı Tamamlandı yazısı ilk önce Linux Kullanıcıları Derneği üzerinde ortaya çıktı.

by lkdadmin at September 03, 2024 02:09 PM

July 24, 2024

Linux Kullanıcıları Derneği

Mustafa Akgül Özgür Yazılım 2024 Yaz Kampı

Özgür yazılım felsefesinin Türkiye’de yaygınlaşması amacıyla 2010 yılından beri organize edilen bu kamp, GNU/Linux sistemi ve birçok özgür yazılımı, alanında uzman gönüllü eğitmenler aracılığıyla katılımcılara tanıtmayı hedefliyor.

Kamu ve özel sektör çalışanlarının yanı sıra üniversite öğrencilerinin de katılabileceği kampta, çeşitli önemli konularda eğitimler sunulacak. Paralel sınıflarda, farklı bilgi seviyelerine hitap eden eğitimlere katılım tamamen ücretsiz olacak. Katılımcılar sadece kendi yol, konaklama (KYK yurtlarında) ve yemek masraflarını karşılayacaklar.

24 Ağustos’ta başlayıp 31 Ağustos’ta sona erecek olan Mustafa Akgül Yaz Kampı, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde gerçekleştirilecek.

Takvim:

  • Katılımcı Başvuruları: 24 Temmuz – 4 Ağustos 2024
  • 1. Tur Yerleştirmeler: 5-7 Ağustos 2024
  • 2. Tur Yerleştirmeler: 8-11 Ağustos 2024
  • Kamp: 24-31 Ağustos 2024

2024 Yaz Kampı Kursları

  • Ağ Yönetimine Giriş
  • Blokzincir ile Web3’e Giriş
  • GNU/Linux Sistem Yönetimi 1. Düzey
  • GNU/Linux Sistem Yönetimi 2. Düzey
  • Kubernetes ve Konteyner Dünyası
  • Linux’un İç Yapısı: BPF / XDP ‘ye giriş
  • PostgreSQL’in Yüksek Erişilebilirliği (HA)
  • Sayısal Kriptografi ve TersKod Mühendisliğine Giriş

Kampa başvurularınızı https://kayit.linux.org.tr adresi üzerinden yapabilirsiniz.Eğitim detayları için https://kamp.linux.org.tr/2024-yaz bağlantısını ziyaret edebilirsiniz.

Son güncelleme 24 Temmuz 2024

Mustafa Akgül Özgür Yazılım 2024 Yaz Kampı yazısı ilk önce Linux Kullanıcıları Derneği üzerinde ortaya çıktı.

by lkdadmin at July 24, 2024 12:25 PM

July 21, 2024

Linux Kullanıcıları Derneği

Açık Kaynak Kullanımının Önemi: CrowdStrike Hatasından Dersler ve Türkiye İçin Linux’un Rolü

Son dönemde yaşanan ve birçok kullanıcıyı etkileyen CrowdStrike hatası, teknoloji dünyasında güvenilirlik, güvenlik ve verimlilik açısından özgür ve açık kaynak kodlu yazılımlarının önemini bir kez daha gündeme getirdi. Bu bağlamda, Linux Kullanıcıları Derneği olarak özgür lisanslara sahip açık kaynak kodlu yazılımların kullanımını ve özellikle Linux işletim sisteminin benimsenmesini destekleyen bu açıklamayı yapma gereğini duyuyoruz.

CrowdStrike, dünyanın önde gelen siber güvenlik şirketlerinden biri olarak bilinse de, son güncellemesiyle yaşanan güvenlik açığı, kapalı kaynak yazılımların potansiyel risklerini gözler önüne serdi. Bu olay, güvenlik açıklarının sadece tek bir kaynaktan çözülmesi gerektiğinde ne kadar büyük zorluklar yaratabileceğini gösterdi.

Linux: Türkiye İçin Güvenilir ve Esnek Bir Alternatif

Linux, özgür ve açık kaynak kodlu yazılım dünyasının en önemli bileşenlerinden biridir ve kapalı kaynak kodlu işletim sistemlerine kıyasla birçok avantaj sunmaktadır. Türkiye için Linux kullanımının önemi şu başlıklar altında öne çıkmaktadır:

  1. Şeffaflık, Güvenilirlik ve Güvenlik: GNU/Linux çekirdeğinin özgür lisansa sahip açık kaynak kodlu olması, dünya çapında binlerce geliştirici tarafından sürekli olarak gözden geçirilmesi anlamına gelmektedir. Bu da, hem güvenlik açıklarının daha hızlı belirlenip düzeltilmesini sağlar hem de genel güvenilirlik seviyesini artırır. Türkiye’deki kurum ve kuruluşlar, milli güvenlik açısından Linux’un sunduğu şeffaflıktan faydalanabilir.
  2. Topluluk Katkısı: Linux ve beraberindeki özgür yazılım projeleri, dünya çapında geniş bir topluluk tarafından desteklenmektedir. Türkiye’de de birçok yazılım geliştirici ve teknoloji meraklıları da bu topluluğa katkıda bulunmakta yerel çözümler ve iyileştirmeler geliştirmektedir.
  3. Esneklik ve Uyarlanabilirlik: Linux, kullanıcıların kendi ihtiyaçlarına göre özelleştirilmesine olanak tanımaktadır. Türkiye’deki işletmeler ve kamu kurumları, Linux’un esnek yapısı sayesinde daha verimli ve etkili çözümler geliştirebilir. Ayrıca, farklı donanım yapılandırmaları ve uygulama gereksinimlerine uyum sağlayacak birçok farklı dağıtım sunar. Eski donanımların bile verimli kullanılmasını sağlar.
  4. Maliyet Avantajı: Linux, lisans ücretleri olmadan kullanılabilen bir işletim sistemi olarak işletmelerin ve kamu kurumlarının maliyetlerini düşürürken aynı zamanda yüksek kaliteli çözümler sunar. Bu durum, Türkiye’deki bilişim bütçelerinin daha verimli kullanılmasını sağlar.
  5. Performans ve Kararlılık: Linux, özellikle sunucu ortamlarında yüksek performans ve kararlılık sunar. Türkiye’deki kritik altyapılar ve hizmet sağlayıcılar, Linux’un sağladığı kesintisiz ve verimli çalışma ortamından faydalanabilir.

Sonuç olarak, güncelleme sonrasında yaşanan CrowdStrike hatası, özgür lisanslara sahip açık kaynak yazılımların ve özellikle Linux’un önemini bir kez daha vurgulamaktadır. Türkiye’de daha güvenli, esnek ve maliyet etkin çözümler için Linux işletim sisteminin benimsenmesini ve desteklenmesini teşvik ediyoruz.

İlgili tüm paydaşları, özgür lisanslara sahip açık kaynak kodlu yazılımları ve Linux’u kullanmaya ve bu ekosisteme katkıda bulunmaya davet ediyoruz.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Linux Kullanıcıları Derneği

Son güncelleme 21 Temmuz 2024

Açık Kaynak Kullanımının Önemi: CrowdStrike Hatasından Dersler ve Türkiye İçin Linux’un Rolü yazısı ilk önce Linux Kullanıcıları Derneği üzerinde ortaya çıktı.

by lkdadmin at July 21, 2024 04:51 PM

July 20, 2024

Archman Os

Archman Xfce Edition 2024-07 Kararlı Sürüm

Kıymetli topluluğumuz, Archman Xfce Edition 2024-07 Kararlı Sürüm hazır.

 

Archman Linux; Arch Linuxtan türetilmiş, bağımsız, Türkiye menşeli küresel bir linux dağıtımıdır. Archman Linux kurulumu ve kullanımı hızlı, görsel, kararlı ve kolaydır.

 

Archman linux, her sürümünde bir önceki sürümünden daha kusursuz olmak için gelişimine devam ederek sanal ve gerçek makinelerde yoğun testlerden geçirilir. Kullanıcılardan gelen geri bildirimler değerlendirilerek sorunlar ayıklanır ve makul öneriler gelişim çalışmalarına dahil edilir.

Çözüm için kendi forumlarımızı ve belgelerimizi önermemiz Arch politikalarını ihlal etmemek adına yasal bir sorumluluktur. Doğrudan sitemiz ana menülerinden veya resmi açıklamalarımızdan Arch Linux belgelerini, wikisini ve forumlarını kendi resmi bağlantılarımız gibi veremeyiz, gösteremeyiz. Forum içeresinde açılan konularda bizler ve kullanıcılar arch kaynaklarını ve bağlantılarını önerebiliriz ve kullanabiliriz bu olağan bir durum ve hali hazırda zaten öyle olmaktadır. Kullanıcılar dilediği belge ve çözüme kendi tercihi ile gidebilir, özgürdür.

 

Kıymetli topluluğumuz  2024-07 kod adlı Freedom kararlı sürümde; Archman örnek dosyaları (archman example files) içinde her türden uzantıyı kendi uygulamalarımız ile test etmek için koyduğumuz kadim Türk kültürümüzden bazı kavramları öne çıkardık ve tanıtmak istedik. Ayrıca sistem açılışı, kapanışı, oturum çıkışı ve yeniden başlatma seçeneklerinde jenerik sesini de Türk Ağız Kopuzu olarak belirledik. Türkiye menşeli, “küresel” bir dağıtımız ve kültürümüzü yorumsuz bir şekilde dağıtımımızda tanıtmaktan onur duyuyoruz.

 

Archman Xfce kararlı sürümü sanal ve gerçek makinelerde kurun, kullanın, didikleyin ve her zaman bize isteklerinizi buradan bildirin geri bildirim yapın. Böylece her sürüm bir öncekinden daha mükemmel bir şekilde size geri dönecektir.

Archman Xfce 2024-07 iso dosyası Zstandart biçiminde yani .zstd olarak sıkıştırılmıştır. Bu sıkıştırma yöntemi kurulum medyasının boyutunu bir miktar artırsa da live olarak sistemin hızlı çalışması ve hızlı açılması, sistemi derlerken iki kat daha hızlı derlenmesi SSD lerde sistemin 2 dk altında, harddiklerde 5 dk altında kurulması gibi çok ciddi ve hissedilir avantajlar sağlamaktadır.

Bu sürümde en son kararlı güncellemeler yer almaktadır. Geçmiş sürümlerimizden toparladığımız hata bildirimleri ve kullanıcı talepleri değerlendirildi. Klavye yapılandırmaları ve touchpad yeteneklerinin artırılması ile ilgili yenilikler girildi. Kararlı sürümü beğeneceğinizi umarız. En güncel archiso (78-1) değişiklikleri sisteme dahil edildi. Bu sürümde yine geçen yılın sonundan beri kullandığımız Nordic Dark temasını kullandık ve tema güncellemelerini de takip ederek katkıda bulunduk. Tema seçerken aşırı boğucu ve zifiri karanlık bir tema olmamasına, kullanışlı olmasına. GTK uyumluluklarına, tema gelişiminin güncelliğine, popülaritesine ve profesyonel bir tasarım olmasına dikkat ettik bu zamana kadar kullanıcılarımızdan mevcut tema konusunda olumlu geri bildirimler aldık.

Ayrı bu sürümde Xfce 4-18 kararlı sürümü kullandık. Xfce Türkçe yerelleştirme çalışmalarına da yıllardır olduğu gibi katkıda bulunmaya devam ettik. Xfce 4-18 her ne kadar kararlı sürüme ulaşsa da halen düzeltmeler ve yenilikler almaya devam etmektedir. Xfce son kararlı sürümü ile kullanıcıları sıkıntıya sokmayacak esnek, hafif, sade, yetenekli ve estetik bir masaüstü deneyimi sunuyor. Mevcut tema, simge ve fontlarımızı da Xfce 4-18 sürümle uyumlu bir ahenk içerisine soktuk. Bu sürümde yine en güncel ve kararlı linux çekirdeğini kullandık.

Archman linux bu sürümünde de standart kullanıcı için olmazsa olmaz temel uygulamaları içeren, internet imkanı olmayan kullanıcının da ihtiyaçlarını görebilecek sade, görsel, kararlı ve hızlı bir sistem olarak karşınızda. Archman linux sistemleri, yayınladığı sürümün masaüstü yönetimine odaklı olarak uygulamalar ve bileşenler kullanır. Açık kaynak özgür yazılım felsefesine uygun olmayan uygulamalar öntanımlı olarak sistemimizde yer almazlar. Hangi masaüstü yönetimi ile sürüm hazırlamış isek o masaüstü yönetiminin kodlama dilleri ile örtüşen uygulamalar sisteme öntanımlı dahil edilir. GTK bir masaüstü yönetimine GTK uygulamalar ve çoğunlukla masaüstü yönetiminin kendi uygulamaları dahil edilir. Qt ise yine aynı şekilde qt uygulamalar ve çoğunlukla kullanılan masaüstü yönetiminin kendi uygulamaları tercih edilir. Böylece karmaşık bir sistemden ziyade ahenkle çalışan bir sistem, ahenkle çalışan bir masaüstü ve ahenkle çalışan uygulamalar elde edilir. Küresel geribildirimlerden de çok sık duyduğumuz gibi Archman Linux her türlü donanım üzerinde uyumlu ve sessiz çalışan bir sistem olarak kurulur. Linux camiasındaki en son yenilikler ve yapılandırmalar sisteme dahil edilir. Bilhassa donanım yapılandırma çalışmaları titizlikle sisteme dahil edilir. Archman Linux sizi yormayacak ve işletim sistemi ile uğraşıp zaman kaybetmeye değil de kendi işlerinize zaman ayıracağınız bir sükunet temin eder.

ARCHMAN XFCE EDITION

 

 

Sha1sum:

0f34fb0ee82a2bdfeb35c1db8b33fe64a1610e27

Archman XFCE indir (download)

İndirdiğiniz kurulum medyasının hash değerini kontrol etmeyi ve aşağıda önerdiğimiz yöntemleri kullanarak USB diske aktarmayı unutmayınız.

 

Bu sürümlerde kullanılan belli başlı paketler ve çalışmalardan birkaç örnek:

archiso 78-1
linux 6.9.9.arch1-1 (linux çekirdeği)
pamac-aur 11.7.1-3 (paket yükleyici)
surfn-icons 20240717-01 (simge seti)
archman-settings-manager  0.5.7-1 (archman ayar yönetimi)
archman-example-files 20210823-1 (archman örnek dosya tipleri)
archman-wallpapers 20230704-1 (archman arkaplan resimleri)
archman-xfce-settings 20240430-1 (Archman Xfce varsayılan ayarları)
Nordic-dark 20240717-1 (Entegrasyon ve pencere dekorasyonu iyileştirmeleri: tulliana)
calamares 3.3.8-1 (sistem yükleyici)
firefox 128.0-1 (internet tarayıcı)
Xfce4 4.18 Kararlı Sürüm (masaüstü yöneticisi)
libreoffice-still 7.6.4-1 (ofis uygulamaları)
gimp 2.10.38-1 (resim düzenleyici)
inkscape 1.3.2-8 (vektör düzenleyici)

yay 12.3.5-2 (AUR deposu paket derleme betiği)
Calamares slaytları (Tulliana – Archman çekirdek geliştirici ve sanat işleri (slaytlar tamamen .svg biçimindedir)
Archman Arkaplanları (tulliana-inkscape works)
En güncel sürücüler
Desteklenmeyen sürücüler – Güncellendi
AUR depoları varsayılan olarak etkindir. Derleme betiği olarak YAY kullanılır.
Multilib depolar varsayılan olarak etkindir.

>> paket listesi için tıklayınız <<

 

Kolaylaştırılmış Terminal komutları

sudo pacman -S yerine sadece pac kullanabilirsiniz
pac komutu ile uçbirimden paket yükleyebilirsiniz. Örnek: pac firefox

sudo pacman -Ss yerine sadece pacs kullanabilirsiniz
pacs  komutu ile uçbirimden paket bağımlılıklarına bakabilirsiniz. Örnek: pacs firefox

sudo pacman -Syy yerine sadece pacu kullanabilirsiniz.
pacu komutu ile uçbirimden yansıları yenileyebilirsiniz.

sudo pacman -Syyu yerine sadece update kullanabilirsiniz.
update komutu ile uçbirimden sistemi güncelleyebilirsiniz.

sudo rm /var/lib/pacman/db.lck yerine sadece unlock kullanabilirsiniz.
unlock komutu ile pacman veritabanı kilitli kaldığında kilidi kaldırabilirsiniz.

sudo reflector –verbose –latest 10 –sort rate –save /etc/pacman.d/mirrorlist yerine sadece mirrors kullanabilirsiniz.
mirrors komutu ile uçbirimden en hızlı 15 yansıyı belirleyip yansı listesine yani /etc/pacman.d/mirrorlist dosyasına yazabilirsiniz.

sudo reflector –verbose –latest 10 –sort rate –save /etc/pacman.d/mirrorlist && sudo pacman -Syyu yerine sadece upgrade kullanabilirsiniz.
upgrade komutu ile uçbirimden en hızlı 10 yansıyı belirleyip yansı listesine yani /etc/pacman.d/mirrorlist dosyasına yazabilir ve en son güncellemeleri alarak sistem güncellemesi ve sistem yükseltmesi yapabilirsiniz.

sudo pacman -Scc yerine sadece clean kullanabilirsiniz.
clean komutu ile uçbirimden ön bellekte bekleyen ve yer işgal eden eski paketleri ve paket listelerini silip temizleyebilirsiniz.

sudo pacman -R yerine sadece remove kullanabilirsiniz
remove komutu ile uçbirimden bir paketi kaldırabilirsiniz. Örnek: remove firefox

sudo pacman -Qi yerine sadece info kullanabilirsiniz
info komutu ile uçbirimden bir paketin inşa bilgilerini görebilirsiniz. Örnek: info firefox

yay -S paket-adı yerine sadece aur paket-adı kullanabilirsiniz

yay -S paket-adı –noconfirm yerine sadece aurno paket-adı kullanabilirsiniz

 

KURULUM MEDYASI USB AKTARIMI:

Kurulum medyasını Suse ImageWriter, Etcher veya dd modunda Rufus uygulamaları ile USB’ye aktarmanızı öneririz. Archman depomuzda imagewriter mevcuttur ve Archman sürümlerinde varsayılan olarak kuruludur.

ya da

dd komutları ile kurulum medyasını USB diske yazmak için:
Linux sistem üzerinde terminal üzerinden de kalıbı USB diske yazdırabilirsiniz.
Bunun için önce USB diskinizi şöyle bir komut ile biçimleyin:

sudo mkfs.vfat /dev/sd? -I

ardından kalıbı şu komut ile yazdırınız:

sudo dd bs=4M if=/dosya-yolu/archman.iso of=/dev/sd? status=progress && sync

Bu komuttaki dosya-yolu kalıbın bulunduğu dizindir. Kurulum kalıbı nerede ise o dizini yazmalısınız. archman.iso yerine ise indirdiğiniz kalıbın tam adını yazmalısınız. ? işareti yerine ise usb diskinizin harf etiketini yazmalısınız.

 

Archman Linux Xfce 2024-07 kararlı sürümü sanal veya gerçek makinelerde kalıcı ve kararlı işletim sisteminiz olarak kurup kullanabilir veya test edip deneyimleyebilirsiniz. Önerilerinizi ve geribildirimleri bizlere ulaştırmaktan çekinmeyiniz. Böylece her sürüm bir öncekinden daha mükemmel bir şekilde size geri dönecektir.

 

BAĞIŞ: Archman Linux çalışmalarına verdiğiniz gönül desteği, Archman Linux kullanımınız, testleriniz ve geri bildirimleriniz bizim için maddi kıymet biçilemeyecek kadar değerlidir. Her türlü katkıya her zaman açığız ve her türlü desteğinize ihtiyacımız var. Archman Linux çalışmalarına, sunucu hizmetleri, alan adı hizmetleri, donanım hizmetleri gibi alanlarda maddi sarfiyatlar mevcuttur. Bu sarfiyatlar için maddi katkı vermek isterseniz http://archman.org/archman-bagis/ bağlantımızdan faydalanarak bize katkı verebilirsiniz Bağışları elimize ulaşan topluluk üyelerimize şükranlarımızı sunarız.  Kıymetli topluluğumuz, her türlü destseğiniz için teşekkür ederiz.

Saygılarımla…

@tulliana

 

forum duyurusu ve geri bildirim bağlantısı: https://archman.org/topluluk/teknik-destek-archman/archman-xfce-edition-2024-07-kararli-surum/

by tulliana at July 20, 2024 07:36 PM

July 11, 2024

Pisi Linux

11-07-2024 Güncellemeleri

Bu liste, çeşitli yazılım güncellemelerini içerir. Güncellenen yazılımlar arasında KDE Frameworks, masaüstü ortamları, sistem araçları ve uygulamalar bulunmakta. Özellikle KDE bağlantılı paketlerin (akonadi, kf6,) yeni sürümleri ve birçok QT kütüphanesi güncellenmiş. Ayrıca, çeşitli güvenlik ve performans iyileştirmeleri içeren temel sistem bileşenleri de güncellenmiştir.

by ERKAN IŞIK at July 11, 2024 03:24 PM

July 05, 2024

Pisi Linux

05-07-2024 Güncellemeleri

Bu liste, çeşitli yazılım güncellemelerini içerir. Güncellenen yazılımlar arasında KDE Frameworks, masaüstü ortamları, sistem araçları ve uygulamalar bulunmakta. Özellikle KDE bağlantılı paketlerin (akonadi, kf6,) yeni sürümleri ve birçok QT kütüphanesi güncellenmiş. Ayrıca, çeşitli güvenlik ve performans iyileştirmeleri içeren temel sistem bileşenleri de güncellenmiştir.

by ERKAN IŞIK at July 05, 2024 03:16 PM

June 25, 2024

Linux Kullanıcıları Derneği

Planlı Bakım Çalışması

Servislerimize ev sahipliği yapan Ulakbim veri merkezinde 26 Haziran 2024 tarihinde 17:00 – 22:00 saatleri arasında planlı bir bakım çalışması yapılacaktır.

Bakım çalışması tamamlandıktan sonra tüm servislerimiz en kısa sürede tekrar kullanılabilir hale gelecektir.

Anlayışınız ve sabrınız için teşekkür ederiz.

Son güncelleme 25 Haziran 2024

Planlı Bakım Çalışması yazısı ilk önce Linux Kullanıcıları Derneği üzerinde ortaya çıktı.

by lkdadmin at June 25, 2024 11:12 AM

June 10, 2024

Pisi Linux

Fiber, Hipernet,Kuantum İnternet ve Dünya’da İnternet Hızı

Fiber internet; fiber optik olarak tanınan izole edilmiş “cam elyafı” ortamın sağlandığı kablolar aracılığı ile gerçek anlamda yüksek hızlı internet erişimi sağlanmasıdır.Yeni nesil bir iletişim

by Ümit Solmaz at June 10, 2024 08:30 PM

June 08, 2024

Pisi Linux

Grafik ve Video Düzenleme Uygulamaları

Linux dağıtım sistemlerinde, grafik tasarım ve video düzenleme alanında birçok araç bulunmaktadır. Pisi Linux, Pisi Paket Yöneticisi üzerinden tek tıklama ile bu araçları kurmanıza olanak

by Ümit Solmaz at June 08, 2024 09:50 PM

Flatpak ve Doğrulanmış Uygulamalar

Flatpak, tüm Linux dağıtımlarında çalışan evrensel bir yazılım paketleme ve dağıtım biçimidir. Flatpak, uygulamaları bağımsız ve izole hale getirerek çalıştırmanızı sağlar. Her uygulama kendi yazılım

by Ümit Solmaz at June 08, 2024 10:29 AM

June 02, 2024

Pisi Linux

Ekran görüntüsü alma araçları

Ekran görüntüsü alma araçları ihtiyacınıza ve masaüstü ortamınıza en uygun olanını seçerek ekran görüntüsü alabilirsiniz. Pisi Linux Paket yöneticinde farklı ekran görüntüsü alma araçlarımdan birini

by Ümit Solmaz at June 02, 2024 09:42 PM

Dosya Yöneticileri ve WebP

Dosya yöneticileri, kullandığınız Linux dağıtımına ve masaüstü ortamına göre varsayılan olarak gelir. Örneğin, Pisi Linux varsayılan olarak KDE masaüstü ortamı ile gelir. KDE masaüstünü kullandığınızda,

by Ümit Solmaz at June 02, 2024 08:01 PM

Telefon ve Bilgisayarınızı eşleştirmenin bir başka yöntemi: KDE Connect

Telefonunuzdan , Bilgisayarınıza kablosuz olarak dosya aktarmanın bir çok yöntemi mevcut. Android telefonunuz veya tabletiniz var ise bu eşleştirmeyi Pisi Linux dağıtımına sahip bilgisayarınızda pratik

by Ümit Solmaz at June 02, 2024 01:48 PM

May 16, 2024

Linux Kullanıcıları Derneği

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi ziyaretimiz

9 Mayıs 2024 tarihinde Yönetim Kurulu Başkanımız Türker Gülüm ve Yönetim Kurulu Üyemiz Gökhan Sakar, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde Mustafa Akgül Özgür Yazılım Yaz Kampları ile ilgili çeşitli görüşmeler gerçekleştirdi.

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aydın Him’e 2023 Yaz Kampı organizasyonundaki desteklerinden dolayı plaket taktim edilmiştir.

Geçmiş Yaz Kamplarındaki desteklerinden dolayı Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanlığı ziyaret edilmiş, Bilgi İşlem Daire Başkanı Bayram Kaya’ya plaket taktim edilmiştir.

2023 Yaz Kampında Üniversite ile Derneğimiz arasında koordinatörlük görevini üstlenen aynı zamanda dernek üyemiz de olan Önder Eyecioğlu’na verdiği desteklerden dolayı plaket taktim edilmiştir.

2022 ve 2023 yıllarında düzenlediğimiz Yaz Kamplarına ev sahipliği yapan Ziraat ve Doğa Bilimler Fakültesinde Dekan Prof. Dr. Vahdettin Çiftçi ve Fakülte Sekreteri Sadettin Fırat ziyaret edilmiş, desteklerinden dolayı plaket taktim edilmiştir.

Son güncelleme 16 Mayıs 2024

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi ziyaretimiz yazısı ilk önce Linux Kullanıcıları Derneği üzerinde ortaya çıktı.

by lkdadmin at May 16, 2024 09:19 AM

May 12, 2024

Linux Kullanıcıları Derneği

19. Olağan Genel Kurulumuz tamamlandı

Derneğimizin 19. Olağan Genel Kurulu 11 Mayıs 2024 tarihinde İMO Rüştü Özal Salonu’nda tamamlandı. 18. Genel Kurul’da yapılan tüzük değişikliği sonucu bu genel kurulda dernek organları için seçim yapılmadı.

Genel kurul tamamlandıktan sonra 2025 yılının derneğimizin kuruluşunun 25. yılı olması sebebi ile 2025 yılında yapılabilecek çalışmalar hakkında Genel Kurul’a katılan üyelerimiz bilgi alışverişinde bulundu.

Son güncelleme 12 Mayıs 2024

19. Olağan Genel Kurulumuz tamamlandı yazısı ilk önce Linux Kullanıcıları Derneği üzerinde ortaya çıktı.

by lkdadmin at May 12, 2024 12:35 PM

May 02, 2024

Pisi Linux

Pisi GNU/Linux’da Font Nasıl Eklenır?

Pisi GNU/Linux‘da herhangi bir ofis,grafik,video düzenleme çalışması veya vb. çalışmalarda farklı ttf fontları gerekli olabilir. Bundan hareketle Pisi GNU/Linux‘a ttf yazı fontlarını nasıl ekleyeceğimizi pratik

by Ümit Solmaz at May 02, 2024 02:20 PM

April 20, 2024

Linux Kullanıcıları Derneği

19. Olağan Genel Kurula Davet

Yapılan tüzük değişikleri ile Olağan Genel Kurulumuz Haziran ayından Nisan ayına alınmış ve bir yıl seçimli bir yıl seçimsiz olarak yapılacak şekilde düzenlenmişti.

2024 yılı Nisan ayında yapılacak olan seçimsiz 19. Olağan Genel Kuruluna davet ediyor ve 2025 yılının derneğimizin kuruluşunun 25. yılı olduğunu hatırlatır, derneğimizin gelecek yıllarını konuşmak için Genel Kurula katılımınızı bekliyoruz.

Genel kurulun ilk toplantısını 30 Nisan 2024 Salı günü saat 10:00’da Hilal Mah. 677 Sok. No 13/5 Çankaya / Ankara adresinde yapacağız. Salt çoğunluk toplanmazsa, ikinci toplantı çoğunluk koşulu olmadan aşağıdaki tarihlerde toplanacaktır:

Tarih: 11 Mayıs 2024 Cumartesi

Saat: 11:00

Yer: İMO Rüştü Özal Salonu – Necatibey Cad. No:57 06420 Çankaya – Ankara

Son güncelleme 30 Nisan 2024

19. Olağan Genel Kurula Davet yazısı ilk önce Linux Kullanıcıları Derneği üzerinde ortaya çıktı.

by lkdadmin at April 20, 2024 08:34 AM